vrijdag 7 januari 2011

Schaatsen...

Laten we eens kijken hoe het er op de ijsbaan aan toe gaat.
Een zeer aparte cultuur met onnoemelijk veel subculturen.
De ijsbaan is naar een ongeschreven regel verdeeld in drie delen.

Deel 1:
De blauwe binnenbaan voor de snelle schaatser.
Deze SS-er is gekleed in een authoriteit uitstralend strak pak, de Viking Nagano Gold 1500 Sprint klapschaats om de voeten en houdt zich niet bezig met wat er om hem heen gebeurd.
Gemiddeld drie keer per ronde hoor je hem een korte maar zeer krachtige kreet uitbrengen, die het beste te omschrijven is als het geluid dat een ezel maakt als deze zich voor de zesde keer aan dezelfde steen heeft gestoten.
Een luide IJAAA!!! hoor je als je te dicht in de buurt van de blauw gekleurde binnenbocht komt.
Deze mannen en vrouwen worden door het "gewone volk" bekeken en bewonderd.

Deel 2:
Het gedeelte van de blauwe binnenbocht tot aan de blauwe streep.
Dit gedeelte wordt bezet door de navenant snelle doorzettende amateur probeerder.
Binnen deze groep NSDAP-ers valt er ook een onderscheid te maken.
De ontkennende en onbewuste.
De eerste groep is zich bewust van het feit dat ze niet bij de SS-ers horen, hier bezitten ze de kwaliteiten niet voor. Een erg gevaarlijke groep. Dit zijn de mensen die halsreikend uitkijken naar de blauwe binnenbaan, en gefrustreerd brullen naar alle anderen rechts van hen.
De tweede groep, doet mee met iedereen. De allemansvriend, die het zowel met links als met rechts goed kan vinden vindt bij alle mensen anschluss. De bemiddelaar, de begripvolle, de genieter. Deze groep schaatst om het schaatsen weet niet beter dan zichzelf binnen de mogelijkheden te verbeteren.

Deel 3:
Rechts naast de blauwe streep tot aan de boarding.
Hier schaatsen de beginners. Veel jeugd wordt hier klaargestoomd om zich in de toekomst bij de SS-er te kunnen voegen. Of in ieder geval een NSDAP-er te kunnen worden, afhankelijk van het talent.
Deze groep wordt opgeleid door mannen en vrouwen in gele jasjes. De dragers van de onderscheidende gele jasjes zijn over het algemeen goed opgeleide SS-ers die door hun opvallende sportieve en organisatorische talenten zijn uitgekozen om de regels aan de rest van het schaatsvolk uit te leggen.

Gedurende mijn 40-45 rondjes per training kijk ik mijn ogen uit.
Ik behoor denk ik tot een ander volk, want ik begrijp ze niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten