dinsdag 8 maart 2011

Dames...gefeliciteerd...

Vandaag is Internationale Vrouwendag. De dag werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen. En pas in 1978 werd 8 maart door de VN erkend.
Nu hebben de dames al best wel wat dagen waarin zij in het zonnetje gezet worden.

Moederdag: de tweede zondag in mei, waarop de vrouw cadeaus krijgt, ontbijt op bed, door kinderen zelfgemaakte rotzooi en paps doet dan de huishoudelijke taken. Ook oma's worden op deze dag natuurlijk niet vergeten.

Passief kiesrecht: Op 18 november had Aletta Jacobs het dan eindelijk voor elkaar. Na jaren van het laten staan van haar snor, werd Suze Groeneweg van de SDAP gekozen in de Tweede Kamer. Een zwarte dag in de emancipatie van de man en het begin van de het einde van de 'echte man'. In de Middeleeuwen hadden we Aletteke laten afzinken in een rivier en als ze boven kwam drijven was ze geen heks, maar neeeeee, deze tijd vroeg om stemrechtelijke gelijkheid, dom, dom, dom. Tsja, en een jaar later mochten 'ze' ook zelf kiezen! And the rest is history.

Menstruatiedagen: Een week voor deze dagen, en een week erna is de vrouw gerechtigd te mogen piepen over hormonale hinderingen, mag 'ze' haar 'buien' de vrije loop laten, hoeft 'ze' niet te gymmen, kan 'ze' ongestraft de man afbekken, hoeft 'ze' in sommige landen niet te koken en hoofdpijn en buikpijn zijn het excuus voor latente luiheid.

Zwangerschapsverlof: Het in totaal 16 weken doorbetaald koffie drinken met vriendinnen en keuvelen en shoppen.

Dit zijn maar een paar dagen van de bevoorrechte positie van het vrouwspersoon. Ik heb Valentijnsdag en de Huwelijksdatum nog niet eens meegenomen in mijn relaas. Gaan we rekenen, dan kom ik toch al gauw op 55 weken uit waarin de vrouw in het zonnetje wordt gezet. Nu is wiskunde niet mijn sterkste kant...

Misschien moeten we ook even stilstaan bij de landen waar de vrouw niet als een dame wordt behandeld. En ons daar als mens meer voor inzetten opdat 'zij' niet meer als dieren worden behandeld.
Vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, mishandeling, verkrachting is nog steeds aan de orde van de dag. Dan kies ik er als man toch voor om drie weken meer dan een jaar bevat de dames in een goed daglicht te zetten.

Dames...gefeliciteerd en sta vooral stil bij en geniet van deze dag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten